fbpx
Bel ons: 085 303 76 27 elke dag tussen 09:00 - 18:00

Tiktok Om Jouw Tijd In Quarantaine Door Te Komen

Thuis werken is lastig. Er zijn eindeloze manieren om jezelf af te leiden, zoals alle 10 seizoenen van Friends (die gewoon op Netflix staan), Chateau Meiland (die je eventueel kan opnemen) en Nederland in Beweging (elke ochtend op NPO1).

De laatste afleiding die mijn uitstelgedrag gevonden heeft: TikTok. Tiktok ken je misschien wel van Gen Z die cringy dansvideo’s of challenges op deze app plaatst. Maar sinds ongeveer heel de wereld momenteel op lockdown zit, zijn er ook andere leeftijdsgroepen die inmiddels de app op hun telefoon gezet hebben. Hierbij is er naast corona een andere pandemie bijgekomen: slechte video’s.

 

Met de uitvinding van mobiele telefoons is het heel gemakkelijk om zelf video’s te maken, maar dit betekent niet dat iedereen dit gelijk kan. Wij geven je graag wat tips over dingen waar je op moet letten om een goede video te maken. Kijk even met ons mee.

 In een ver verleden

Een model voor verhaalopbouw bestaat al sinds ongeveer 350 voor christus en is verzonnen door een man waar je wellicht van gehoord hebt: Aristoteles.

Hij filosofeerde dat een geheel verhaal een begin, midden en een eind heeft. Dit staat ook bekent onder de naam drie-actestructuur. Ondanks dat dit al een belachelijk oud model is, is dit de verhaalstructuur die in het westen nog steeds gehanteerd wordt. Deze opbouw kunnen we ook toepassen op Tiktok video’s.

Acte 1 is het begin van het verhaal. Dit is de setup. Hierin laat je zien over wie het verhaal zal gaan en wat het conflict is. In acte 2 komt de confrontatie. In deze acte confronteert de hoofdpersoon het conflict of het probleem dat in acte 1 is geïntroduceerd. Acte 3 is het einde en ook de resolutie van het verhaal. In dit gedeelte worden conflicten en problemen opgelost en komt er een samenhangend einde aan het verhaal.

 

Een oproep aan hamsteraars

Deze video werkt omdat het een duidelijke boodschap heeft, waar we ons allemaal in kunnen vinden. Ik denk dat we aan het begin van de lockdown allemaal wel voor een leeg schap wc-papier hebben gestaan.

Daarnaast heeft deze video een goede verhaalstructuur. In het begin wordt het probleem geïntroduceerd: een oude man die moet isoleren vanwege de coronacrisis. In het midden van de video laat hij zien dat het merendeel van de schappen leeg zijn en dat hij dus niet de benodigdheden kan kopen om in isolatie te gaan. Aan het einde van de video komt de resolutie: een oproep aan mensen om niet te hamsteren. Dus Joke met kort pittig kapsel, alsjeblieft stop met wc-papier hamsteren, de rest van Nederland wilt ook nog graag hun billen afvegen.

Daarnaast hebben ze een nummer gebruikt dat goed aansluit bij het verhaal en de algehele sfeer van de video.

Een momentje alsjeblieft

Voor de ambitieuze editors onder ons, is dit ook een leuk voorbeeld. De meeste van ons werken inmiddels thuis en een deel van onze dag is momenteel gevuld met Google Hangouts en Skype meetings. Dit is niemands hobby, zeker niet in de ochtend en zeker niet voor de professionele snoozers onder ons.

Het is dus een situatie die naast actueel ook nog eens heel herkenbaar is. Daarnaast is het feit dat hij dit expres doet om een paar minuten extra slaap te krijgen een grappige plottwist.

Waar is dat feestje?

Laten we even een kijkje nemen naar waarom deze dan niet goed is. Het concept is actueel en leuk: een jongen die 21 jaar is geworden tijdens de lockdown en dus zijn verjaardag gewoon thuis met zijn ouders moet vieren. Het is dus een onderwerp waarin we ons allemaal wel kunnen plaatsen.

Echter heb je misschien wel gehoord van: kill your darlings, don’t pay the taxi driver, show, don’t tell, etc. In andere woorden: er is geen enkele reden waarom deze video zo lang is.

Het fijne aan video is dat je gewoon beelden aan elkaar kan knippen en plakken. Daarnaast zit er geen duidelijk begin, midden en einde in dit verhaal. Dus hoe kunnen we deze video fixen met een paar simpele veranderingen?

Allereerst kunnen we de openingstitel halveren; My brother turned 21 during the quaratine and-. Open de video met een totaal shot van de schuur, met de vader ervoor. De zoon loopt het beeld binnen, ID-kaart gereed en zo langs de uitsmijter heen, de garage binnen. Als ze wat tuinspullen of gereedschap in beeld gelaten hadden, zou het gelijk duidelijk geweest zijn dat hun schuur omgetoverd was naar een club.

Zijn moeder die een shotje inschenkt was een leuk idee, alleen het duurde te lang. Had gelijk geknipt naar shots die ingeschonken worden en de zoon die vervolgens samen met zijn moeder de shotjes achterover tikt.

De video heeft eigenlijk niet echt een einde, maar stopt abrupt. Je zou bijvoorbeeld nog een shot erachteraan kunnen doen dat hij dronken buitenwesten op de grond ligt ergens, want laten we eerlijk zijn, de meeste 21e verjaardagen eindigen zo. #relatable

Of zijn ouders die de club om middernacht sluiten omdat het bedtijd is. Kortom, er zijn genoeg leuke eindes die je voor deze video bedenken kan.

Helemaal naar de…

Laten we even op een positieve noot eindigen, want het glas is namelijk halfvol en niet half leeg. Alhoewel, in het geval van deze video is het glas helemaal leeg.

Waarom is het grappig?

Allereerst is het een herkenbare situatie: een avond met vrienden die belooft om compleet uit de klauwen te lopen. Dit zorgt voor een bepaalde opbouw in de verhaallijn die je in spanning af laat wachten wat er hierna gaat gebeuren. Ze gaan van 3 naar 6 shots, wat dan ook gelijk de climax van het verhaal is.

Als allerlaatste komt de resolutie met plottwist: hij ligt compleet brak in bed (herkenbaar) en ondanks dat je de rest van de avond niet hebt gezien, omdat hij het niet meer gefilmd heeft, weet je precies wat er gebeurd is.

Goed, dan ben ik nu even mijn ogen met bleek wassen voor alle cringy dansvideo’s en #fy filmpjes die ik heb gezien om deze goudmijntjes te vinden.